Tekst

Tiravanija | Rirkrit

[tab:Werk]

[tab:Overzicht]

Deze Thaise kunstenaar werd in 1992 in Soho NY bekend toen hij het kantoor van 303 Gallery uitruimde en inrichtte met een complete keukenuitrusting en daar gratis Thaise curry kookte voor alle gallerie-gasten die binnenvielen.

Het leek toen een opmerkelijke daad. In feite beoogde Tiravanija een mind-body-gap in westerse beeldende kunst bloot te leggen en te overbruggen: hij bracht levensonderhoud, genezing en gemeenschap bijeen. Hij kookte in de jaren 90 van de vorigie eeuw over de hele wereld.

Veel later werd in Museum Boijmans van Beuningen een opmerkelijke overzichtstentoonstelling van Tiravanija’s werk gemaakt. In de grote museumzalen waren lege ruimtes afgezet met houten constructies. Dit constructieve kader verbeeldde de ruimtes waar de ‘performances’ in de loop van de jaren wereldwijd hadden plaatsgevonden. Een rondleider vertelde de bezoekers over de performances; wat er werd gekookt en wie daarbij aanwezig waren geweest.

Tiravanija combineert culturele interactie en aanzetten tot beweging binnen een conceptueel kader.

In de kunstcollectie Erasmus MC is een werk opgenomen dat in oplage is vervaardigd, verworven bij  de Serpentine Gallery London.

[tab:Biografie]

Argentinië, 1961

[tab:Website kunstenaar]

[tab:END]