Tekst

Heijdens | Simon

[tab:Werk]


[tab:Overzicht]

Lightweed/lichtonkruid, te zien in de lifthal op Ba 2 bij Urologie, vrouwenziekten en verloskunde

Concept: Natuur wordt zeldzaam in ons dagelijks leven. De consequentie van keuzes die worden gemaakt, is dat veel mensen het grootste deel van de dag in kunstmatige ruimtes verkeren waar licht en klimaat 24 uur per dag worden geconditioneerd. Natuurlijke elementen als een zuchtje wind, een plotseling regenbui of opkomende zon zijn verdwenen of worden zorgvuldig gepland met als gevolg dat we het gevoel voor het uur van de dag – voor tijd –  kwijt raken.

Lichtonkruid is een levend digitaal organisme dat binnen groeit doordat in een natuurlijk tijdsbestek de plant groeit, bloeit vervalt in de vorm van licht op de muur. Plantenfamilies groeien en  bewegen op basis van licht, regen en wind die buiten op dat moment worden gemeten. Wanneer er voorbijgangers langs komen beweegt de plant en verliest zij haar zaden die op een andere muur in de ruimte weer opkomen.

Dit concept is in het Erasmus MC op de afdeling urologie, vrouwenziekten en verloskunde toegepast evenals als in de permanente collectie van het  Museum of Modern Art New York. In het Erasmus MC was de hardware kant van dit concept uitmate lastig te beheren in de openbare ruimte. Om die reden wordt een eenvoudige digitale versie nu op een flatscreen getoond.

 

Als gevolg van beheersproblemen is het werk niet meer in oorspronkelijke staat te zien. In plaats daarvan is 1 digitale weergave te zien op een flatscreen. Kunstzaken hoopt in de toekomst een betere oplossing aan te bieden.

[tab:Biografie]

1964, woont en werkt in London

[tab:Website kunstenaar]

http://www.simonheijdens.com/
[tab:END]