Tekst

Merckaert | Patrick

[tab:Werk]

[tab:Overzicht]

Patrick Merkaert is bekend als beeldend kunstenaar en fotograaf met een grote liefde voor integratie van zijn werk in architectuur.

Het beeld totaal beeld was voor Merckaert belangrijk. Merckaert zei daar het volgende over: “Niet als reportage, niet als verhaal, maar als katalysator, als het iets kan activeren,  iets veroorzaken. Er moet iets gebeuren in de ruimte, zelfs al is het beangstigend. De ruimte is een bron waarin iets gebeurt wat medebepaald wordt door degene die ze betreedt. Dit gaat volledig in tegen de media, de reclame waarin men zegt hoe men moet denken, wat men moet doen, hoe men moet leven. Hier is het een beeld dat dingen doet leven of doet herbeleven zonder iets op te leggen. Ik wil mijn beelden  in de individuele context van een installatieruimte gebruiken, en niet op een manier zoals in de media. Ik neem beelden uit de media die werden gerealiseerd voor duizenden mensen om deze enkel te tonen aan enkele bezoekers in een bijzondere ruimte, intiem.”

Merckaert was een meester in het omkeren van een situatie, het scheppen van iets onverwachts. Daarvoor gebruikte hij de combinatie van (zwart/wit) beelden en teksten.

In Havenbuilding in Antwerpen heeft hij bijzondere teksten en beelden geïntegreerd in het gehele gebouw dat een papierloos administratiekantoor huisvest. Voor de medewerkers maakte hij een bijzonder buro met daarin een plek in het buroblad voor een door Merckaert ontworpen notitieboek waarin naast een portret plaats is voor persoonlijke aantekeningen.

In de collectie van het Erasmus MC zijn een aantal bladen uit eind jaren 90 van de vorige eeuw opgenomen.

 

[tab:Biografie]

België 1957- België 2011

[tab:Website kunstenaar]

http://www.patrickmerckaert.be

 

[tab:END]