Tekst

Wezelaar | Han

[tab:Werk]


[tab:Overzicht]

Voor het voormalige gemeente ziekenhuis Dijkzigt maakte Han Wezelaar een bronzen beeld dat de Barmhartige Samaritaan verbeeldt. Direct na de bouw stond het op een 5 meter hoge sokkel centraal op het grote parkeerterrein voor de toenmalige hoofdingang. Tijdens bouwactiviteiten heeft het een periode in de beeldentuin achter Museum Boijmans van Beuningen gestaan waarna het teruggekomen is in een ronding bij P5, het parkeerterrein voor leden van de RvB. In afwachting van de nieuwbouw staat het beeld nu op het tijdelijke terras bij de hoofdingang van het Erasmus MC.

Een parabel uit het Nieuwe Testament in de Bijbel verhaalt over twee hooggeplaatste Joden – een priester en een Leviet –  die weigerden om hun handen vuil te maken om een slachtoffer van een geweldsmisdrijf langs de kant van de weg te helpen. Later blijkt een Samaritaan (een door de Joden geminacht volk destijds) wel hulpvaardig.

Met de gelijkenis wordt overgebracht dat telt wat iemand doet, niet wat iemand is. Niet alleen de letter van de wet, maar ook de geest van de wet moet worden nageleefd, is de stelling. (Evangelie van Lucas 10:25-37)

 

[tab:Biografie]

1901-1984

Nederlandse beeldhouwer

Han Wezelaar vertrok naar Parijs en werkte daar in het atelier van Ossip Zadkine. In 1929 maakte hij kennis met het werk van ondermeer Arsitide Maillol waardoor zijn expressionistische vormentaal meer op de achtergrond komt, ten bate van een classicistische vormentaal.  Zijn
Franse stijl werd in Amsterdam goed ontvangen. Hij werd de voorman van een beweging die de beeldhouwkunst wilde ontdoen van zijn verheven symboliek. Inde tweede wereldoorlog verzette hij zich naar tegen de Kulturkammer. Na de oorlog had hij veel opdrachten voor herdenkingsmonumenten.

Uit een oeuvrecatalogus uitgegeven door Museum Beelden aan Zee komt het beeld naar voren van een gedreven, ondernemende en op communicatie gerichte beeldhouwer. Hij was als voorzitter van de Nederlandse Beeldhouwers Vereniging handig in het verwerven van opdrachten. Kleinere replica’s van de Barmhartige Samaritaan bevinden zich in andere ziekenhuizen zoals het Haarlemmermeer ziekenhuis.

 

[tab:Website kunstenaar]
[tab:END]