Tekst

Dolron | Desiree

[tab:Werk]

[tab:Overzicht]

Dolron is bekend om haar foto’s bij reisreportages zoals de fotoserie Te di todos mis suenos die bestaat uit foto’s gemaakt in Cuba. In deze foto’s houdt ze zich niet afzijdig van de politieke situatie in deze landen, maar ze laat deze elementen niet journalistiek overkomen. Een van haar bekendste fotoseries is Exaltation. Images of Religion and Death een bundeling van reisreportages waarin religieuze rituelen uit India, Thailand, de Filipijnen en Marokko worden getoond.

Naast deze reisreportages maakt ze ook series met geënsceneerde foto’s zoals de serie Xteriors waarin ze bekende schilderstijlen en schilderijen nabootst in haar foto’s, onder andere Johannes Vermeer, Manet en de Vlaamse primitieven. Deze foto’s zijn door digitale aanpassingen zo dicht mogelijk bij de veelal mysterieuze uitstraling van deze schilderijen gebracht.

Momenteel wordt zij beschouwd als een van de meest succesvolle Nederlandse fotografen. Het Guggenheim in New York en het Victor & Albert in Londen kochten onlangs werk van haar.

In de eerste helft van 2005 was er een eerste overzichtstentoonstelling van haar werk te zien in het Fotomuseum Den Haag. Haar werk is vertegenwoordigd in uiteenlopende kunstcollecties, onder andere het Museum Het Domein in Sittard, het gemeentemuseum in Den Haag en andere bedrijfscollecties. In het najaar van 2011 is werk in Boijmans van Beuningen te zien.

Het Erasmus MC heeft een vroeg werk van Desiree Dolron in de collectie.

 

[tab:Biografie]

Nederland, 1963

[tab:Website kunstenaar]

http://www.desireedolron.com

 

[tab:END]