Tekst

Kunstcollectie

Het Erasmus MC heeft ongeveer 1000 werken in de collectie uit de periode 1958-heden.

Het accent ligt op Nederlandse beeldende kunst. In de afgelopen jaren zijn relatief veel fotowerken verworven. Deze twee dimensionale werken laten zich makkelijk (ver)plaatsen in de openbare ruimte.

De huidige kunstcommissie beoogt (inter)nationale beeldende kunst te verwerven die binnen het vakgebied als bijzonder wordt erkend en die tegelijkertijd een weerspiegeling vormt van de missie van het Erasmus MC. Kunst die past bij de doelgroepen, in de ruimte een bijzonder klimaat schept en de ambities van de organisatie visueel weerspiegelt.

In de praktijk schurkt de keuze tegen het museale kwaliteitsnivo van bekende beeldende kunstinstituten en gerenommeerde galeries aan.

Naast autonome aankopen zijn en worden ter gelegenheid van grote bouwprojecten grotere opdrachten verstrekt. Voorbeelden daarvan uit het verleden zijn wandschilderingen in het H gebouw in de trapportalen N en Z op de verdiepingen 2 en 3. Diverse mozaïeken, een aantal bronzen beelden en in gebouwen geïntegreerde beeldende werken zoals boven de poli entree van Daniel den Hoed en in de gevel van Erasmus MC-Sophia.

 

bruiklenen

De kunstcommissie werkt incidenteel samen met (particuliere) bruikleengevers. De kunstcommissie heeft geen structurele overeenkomst met externe kunstuitlenen. In plaats daarvan investeert zij in een kunstcollectie.

 

verzamelgeschiedenis

De verzamelgeschiedenis weerspiegelt de geschiedenis van de organisatie. Alle kunstwerken verworven na 2003 in samenwerking met de kunstcommissie Erasmus MC behoren tot de kunstcollectie Erasmus MC. Werken verworven voor 2003 zijn gekocht door voormalige kunstcommissies van Dijkzigt Ziekenhuis, Kinderziekenhuis Sophia, Daniel den Hoed of Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en worden eveneens beheerd en getoond door kunstzaken.